Samfund

Pant får sit eget piktogram til affaldssortering

Det fælles piktogram-system til affaldssortering udvides nu med fem pant-piktogrammer, som gør det nemmere for både kommuner, organisationer, virksomheder og privatpersoner at sikre, at dåser og flasker med pant bliver rigtigt sorteret og genanvendt til nye hos Dansk Retursystem. .

Nu bliver det lettere at sortere en sodavandsflaske eller en dåseøl med pant i den rigtige spand. Dansk Retursystem har udviklet pant-piktogrammer, som bliver del af det officielle piktogramsystem til affaldssortering, og dermed kan sættes på de beholdere, der indsamles pant i.

Pant-piktogram var savnet

Alle kommuner har allerede taget piktogramsystemet fra Dansk Affaldsforening i brug, og med affaldsbekendtgørelsen er det blevet obligatorisk at mærke affaldsbeholdere til husholdningsaffald og husholdningslignende erhvervsaffald med piktogrammerne. Derudover bruges piktogrammerne af mange virksomheder og på emballager, så det bliver nemmere for borgerne at sortere korrekt – og nu kan panten komme med i den sortering.

”Vores pantsystem i Danmark er fantastisk, og vi har fået mange henvendelser fra kommuner, boligforeninger, virksomheder og store event-arrangører, som savnede et piktogram til flasker og dåser med pant. De oplever nemlig, at der enten i restaffald, plast- eller i metalspanden havnerflasker og dåser med pant, som burde være afleveret i pantsystemet. Derfor er vi glade for, at Dansk Retursystem nu har fået udviklet fem pant-piktogrammer til voresfælles piktogramsystem” siger direktør Henrik Friis, Dansk Affaldsforening.

Skal få mere pant retur

I Dansk Retursystem håber man, at de nye pant-piktogrammer kan være med til at få noget af den pant retur, der hvert år ender i husholdnings- og erhvervsaffaldet – og dermed ikke bliver genanvendt i pantsystemet. 

”I Dansk Retursystemer vi rigtig glade for at blive en del af det fælles og anerkendte  

piktogramsystem. Selvom vi danskere kan betragte os som verdensmestre i at pante, så både kan og skal vi blive endnu bedre. Når flere end 9 ud af 10 pantemballager kommer  

retur, betyder det også, at der er cirka 125 mio. flasker og dåser, der ikke kommer tilbage i pantsystemet. En del af disse flasker og dåser er jeg sikker på nu bliver mulig at få retur til genanvendelse, når fx sportsforeninger, restauranter, boligforeninger og uddannelsesinstitutioner begynder at tage pant-piktogrammerne i brug” siger direktør for Cirkulær Økonomi Heidi Schütt Larsen, Dansk Retursystem.

Kan downloades nu

Pant-piktogrammerne kan allerede nu downloades fra både Dansk Retursystems hjemmeside og hos Dansk Affaldsforening, hvor de er en del af den samlede pakke med på 90 piktogrammer for affaldssortering. Det fælles piktogramsystem blev i 2016 udviklet af Dansk Affaldsforening, KL og Miljøstyrelsen sammen med innovationsbureauet Futu for at gøre det lettere at sortere affald.  

Kommentarer