Samfund

Næsten hver tredje 15-17-årige har haft blackout efter druk

Unge drikker for meget og for tidligt. Kræftens Bekæmpelse ønsker en 18-årsgrænse for køb af al alkohol.

Det er ikke kun tømmermænd, som rammer helt unge, når de møder dansk alkoholkultur. Hele 31 pct. af 15-17-årige har haft blackout, og næsten ligeså mange er kommet til skade på grund af alkohol, viser ny undersøgelse.

I dag skal man kun være 16 år for lovligt at købe øl, vin og andet alkohol med en alkoholprocent på op til 16,5. Og det benytter mange sig af. Hele 94 pct. af 15-17-årige har prøvet at drikke alkohol. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’. I undersøgelsen er 1.015 unge i alderen 15-25 år blevet spurgt til deres viden, holdninger og adfærd, når det kommer til alkohol. 236 af de adspurgte er 15-17 år.

15-17-åriges druk kan have alvorlige konsekvenser

Når de helt unge drikker, er det desværre ofte mere end en enkelt genstand eller to, der ryger indenbords. Seks ud af ti af de 15-17-årige i undersøgelsen har nemlig prøvet at drikke så meget, at de næste dag ville ønske, at de havde drukket mindre. 31 pct. har oplevet blackout efter alkoholindtag – altså, at der er dele af eller hele aftenen, som de ikke kan huske. Næsten ligeså mange (29 pct.) har oplevet at komme til skade, fordi de har drukket for meget alkohol.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed dør i gennemsnit ét ungt menneske hver måned på grund af alkohol. De tragiske dødsfald sker f.eks. i forbindelse med trafikulykker, drukneulykker og fald fra højder.

-Lidt sorte huller i hukommelsen i løbet af en festlig aften kan måske virke harmløst for nogle, men når alkoholen får unge til at miste kontrollen over sig selv og deres handlinger, kan det i værste tilfælde have fatale konsekvenser, siger Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Hun fortsætter:

– Når vi tillader 16-17-årige at købe alkohol, bakker vi som samfund op om en kultur, hvor alkohol introduceres alt for tidligt. Tallene her viser tydeligt, at en tidlig introduktion til alkohol ikke er en mild introduktion, men derimod et møde med en voldsom drukkultur, som kan være svær at navigere i for de helt unge.

Aldersgrænse for køb af alkohol bør følge myndighedsalderen

Vejen til at ændre den våde danske alkoholkultur starter med sunde og sikre rammer for vores børn og unge. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det svært at se argumenterne for fortsat at tillade, at unge under 18 år kan købe alkohol udenom deres forældre eller andre voksne:

-Vi ved, at alkohol kan have alvorlige konsekvenser på både kort og lang sigt. Og vi ved, at højere aldersgrænser får unge til at starte senere med at drikke alkohol og drikke mindre. Derfor har vi en klar opfordring til de danske politikere om at tage ansvar og indføre en 18-års aldersgrænse for køb af alkohol. Det vil både betyde, at færre unge vil komme til skade i beruset tilstand, og at de på den lange bane vil være i mindre risiko for at blive afhængige og få alkoholrelaterede sygdomme – herunder kræft, siger Mette Lolk Hanak.

Kommentarer