Samfund

Mødregruppen 2.0: Nu kan mødre og fædre selv søge barselsnetværk med ligesindede

Med Famoba.dk vil Adam og Cecilly Engelhardt give nybagte familier netværk og rådgivning, der skaber trivsel. Familieselfie.

Ensomhed og mistrivsel på barsel er et grundvilkår for mange nybagte familier i Danmark. I takt med at fædrene nu får mere tid med baby, vil en ny matchmaking-platform, Famoba, skabe forældrenetværk med ligesindede, så både mødre og fædre trygt kan dele barselslivet

Flere fædre er på vej på barsel med den nye øremærkede barselsorlov, og det kalder på udvikling af den traditionelle mødregruppe. En række partier i Københavns Kommune ser derfor lige nu på mulighederne for at skabe “forældregrupper” frem for de traditionelle mødregrupper, danske sundhedsplejersker har sat kvinder i siden 70’erne.

Og de tanker har iværksætterparret Cecilly og Adam Engelhardt længe arbejdet på at gøre til en løsning. De manglede selv et socialt netværk på barslen, da de for første gang blev forældre – og så fik de en ide:

“I Danmark mener vi jo, at mor og far skal tage et fælles ansvar for vores babyer, så vi synes, det er på tide, at vi nu udvikler den traditionelle mødregruppe så fædrene også kommer med,” siger Cecilly Engelhardt, som har grundlagt Famoba – Far Mor og Barn – en ny platform på nettet.

Ro til Far Mor Barn

Famoba vil matche fædre og mødre med ligesindede i lokalområdet, så du som solomor, regnbuefar, traditionel kernefamilie eller tvillingeforældre, kan finde andre, hvis udfordringer ligner dine. Samtidig tilbyder platformen direkte rådgivning fra sundhedsplejersker og familieterapeuter og online kurser:

“Vi vil gerne skærme de nybagte familier mod den ensomhed og usikkerhed mange kæmper med i dag,” forklarer Adam Engelhardt: 

“Vi mener, at matchmakingen kan være med til at skabe nogle mere stabile og trygge forældregrupper, fordi man tør vise sin sårbarhed lidt mere, når man har fælles værdier. Og så kan vores direkte rådgivning give familierne ro, når de er trætte og pressede,” uddyber han om Famoba.dk, hvis rådgivning udelukkende varetages af fagpersoner og bygger på den nyeste viden om børn og trivsel. 

Byg netværk før fødsel

Ideen med Famoba er efter samråd med nuværende og tidligere sundhedsplejersker, at forældrene allerede inden de føder, søger og finder en forældregruppe på platformen, så de er sikret god støtte, når babyen kommer til verden:

“Det havde vi selv brug for,” uddyber Cecilly, som kom i en traditionel mødregruppe, der dog ikke helt levede op til behovet:

“Vi matchede bare ikke. Jeg sad med en lille dreng, der både fik en alvorlig infektion og et hofteskred ved fødslen, og jeg var selv præget af chok efter et akut kejsersnit. Jeg følte mig meget sårbar og uperfekt som den mor, der ikke kunne få sit barn til at sove, og valgte derfor gruppen fra, og jeg ved, at den følelse er der mange, der kender,” forklarer Cecilly Engelhardt.

Ensomhed på barsel

Der er da også brug for hjælp til nybagte familier: En spørgeskemaundersøgelse fra foreningen Bedre Barsel fra 2020 viser, at 30,7 procent af adspurgte mødre, havde oplevet at føle sig isoleret på deres barsel.

“Og når mor eller far ikke trives, kan det ikke undgå at få betydning for både familieliv, parforhold og børnenes trivsel”, siger Cecilly Engelhardt, der selv er uddannet sygeplejerske:

“Vi ved fra undersøgelser, at de tre første år af vores børns liv er helt afgørende. Så hvis vi skal løfte børnefamiliernes trivsel generelt, skal vi sætte ind med støtte og viden i de første år.”

Senest har Mødrehjælpen og Dansk Mandesamfund sendt en kraftig opfordring til Folketinget, regionerne og kommunerne om at komme i arbejdstøjet for at sikre, at den ny barselsmodel med øremærket barsel til fædre fra august i år bliver en succes.

Kommentarer