112

Må privatpersoner sende militært grej til Ukraine? 4 ting, du bør vide, inden du hjælper Ukraine

Siden krigen i Ukraine brød ud for godt to uger siden, har det ikke skortet på mange gode menneskers støtte til Ukraine. Tusindvis af private initiativer, herunder indsamling af mad, madrasser, medicin, militært udstyr og meget mere bliver samlet, sorteret og sendt afsted mod Ukraine.

Selvom der er en krisesituation i Ukraine, vil vi gerne, som frivillige organisationer med et stort netværk inden for forsvars- og veteranområdet, bidrage til, at den støtte, der bliver yder, sker i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Derfor vil vi gerne gøre opmærksom på, at der stadig er en række regler, der gælder, når du er dansk statsborger og gerne vil hjælpe.

Vi ved, at der i disse dage bliver sendt en del militært udstyr/materiel afsted til soldaterne i Ukraine – og vi tager hatten af for de mange private initiativer og den iver, der lægges for dagen rundt om i landet.

Som forening vil vi gerne komme med fem ting, du bør vide, inden du går videre. Det er vigtigt at understrege, at de er venligt ment, da vi gerne ser, at ingen bliver unødigt straffet for at udføre gode gerninger.

1: Militært udstyr/grej

Alt udstyr, der er udleveret af forsvaret, må ikke sendes videre jf. forsvarets regler for videregivelse af udleveret materiel. Det vil blive betragtet som lovbrud.

2: Våbenloven og eksporttilladelse

Ønsker man, som privatperson eller virksomhed, at sende/eksportere/donere militært udstyr/grej gælder Våbenloven. Det betyder, at man ikke må eksportere/udføre/donere militær udrustning eller grej ud af Danmark, uden, at det er godkendt. Det er Forsvarets Materiel og Indkøbstjeneste, der vurderer, hvad der defineres som Militær udrustning og om fattet af Våbenloven.

Bliver man f.eks. ved et uheld taget med militær udrustning i bilen i udlandet uden tilladelse, risikerer man at blive retsforfulgt og kan risikere op til 2 års fængsel.

3: Private indsamling – af udstyr og penge

Alle indsamlinger, uanset størrelse, skal meldes til Indsamlingsnævnet. Er indsamlingen ikke anmeldt til Indsamlingsnævnet, risikerer man at blive beskattet af det indsamlede beløb og i værste tilfælde retsforfulgt.

4: Vil du til Ukraine som soldat? som soldat med et ansættelsesforhold med Forsvaret?

Ønsker du at rejse til Ukraine som soldat, må du ikke have et ansættelsesforhold med Forsvaret, evt. fastansat, reservist eller medlem af Hjemmeværnet. Derudover anbefaler vi dig at gøre en række overvejelser, inden du tager afsted.

Se de 6 ting du bør overveje her

Kommentarer