Samfund

Københavnere og tyskere valfarter til Vadehavet

Mange har fået smag for østers fra Vadehavet og vil både plukke dem selv og lære at tilberede østers. Foto: Søren Gammelmark og Danmarks Østersfestival.

Masser af plads og frisk luft trækker rekordmange gæster til Sydvestjylland, hvor de vil på østersjagt.

Ruth og Christian Lorenzen har drevet Klægager Bed & Breakfast i Den Gamle Digegreves Gård i Østerende Ballum i 15 år, men aldrig har gården haft så mange gæster:

”Vi har haft det travleste efterår nogensinde, og selv her i vintermånederne kommer der overnattende gæster hver uge,” siger Ruth Lorenzen.

Tendensen mærkes også hos Feriepartner Rømø:

”Vi har i løbet af sommeren og det tidlige efterår oplevet en endog særdeles stor efterspørgsel på at leje sommerhuse og ferielejligheder i Danmark. Det var populært før corona-pandemien, men trenden er blevet forstærket,” fortæller bureauleder Martin Vestergaard.

Tyskere sætter rekord

Feriepartner Rømø oplever også interesse for at sikre sig en feriebolig til næste år:

”2022-sæsonen ligger lige nu statusquo med 2019-sæsonen, som var rekordår over alle år. Det er de tyske gæster, som er tidligt ude, og vi forventer, at der kommer endnu mere fart på lige efter jul/nytår og i de første par måneder af året,” siger bureauleder Martin Vestergård.

Danmarks Statistik fortalte tidligere på måneden, at et rekordhøjt antal tyske turister har booket danske feriehuse i år.

Tyskere havde ved begyndelsen af måneden booket i alt 17.275 husuger i december ud af det samlede antal på 22.669 husuger.

Vadehavets Oplevelser, som tilbyder ophold på marskgården Højergård, mærker også interessen for at nyde højtiden i det sydvestjyske:

”Begge vores juleophold blev udsolgt hurtigt,” fortæller Morten Riis fra Vadehavets Oplevelser.

Vil lære at tilberede østers

Martin Vestergaard fra Feriepartner Rømø peger på to årsager til det stigende antal besøgende:

”Dels betyder corona færre muligheder for at rejse ud i verden, dels har mange, som ikke tidligere valgte denne ferieform, fået øjnene op for værdien ved at være på sommerhusferie tæt på vand, natur og masser af plads og frisk luft – det kan altså bare noget særligt.”

Ruth Lorenzen har et tredje bud på den store interesse for at komme til Vadehavet:

”Vores gæster kommer fra København, og de vil gerne på østersjagt. Min mand tilbyder at gå ud med gæsterne, og så har jeg østers klar til dem som forret, når de kommer tilbage,” siger Ruth Lorenzen, der er berømt viden om for sin kogekunst.

Ejeren af turvirksomheden Sort Safari på Rømø, Iver Gram, mærker også, at østers er populære:

”Der er flere nye aktører, som tilbyder østersture, og markedsføringen har været massiv. Der er dels en stigende interesse for at komme ud og samle østers i Vadehavet, dels en stor interesse for, hvordan man tilbereder østers,” siger Iver Gram.

 Chefen for Rømø-Tønder Turistforening, Kenneth P. Madsen mener også, at fokus på østers har øget interessen for området:

”Det giver nogle weekendophold og korttidsophold, som vi nok ikke ellers havde fået,” mener han.

Klægager Bed & Breakfast har da også længe haft gæster på venteliste til Danmarks Østersfestival, der afholdes 14.-17. oktober 2022.

Prøv østers som appetizer

Interessen for østers kommer ikke bag på Svend Bonde, som i tre årtier har drevet virksomheden Danish Shellfish:

”Vi kan se, at for år tilbage købte private kunder måske 6 eller 12 østers, nu køber de 24 østers af gangen.”

Initiativtageren til Danmarks Østersfestival, Povl Lønberg, mærker også den stigende efterspørgsel og fortæller, at danske østers kan spises i alle måneder med ’r’ i navnet, det vil sige fra september til april. Til juledagene og nytåret anbefaler han denne ret udviklet af vinderen af bæredygtighedsprisen ved Danmarks Østersfestival 2021, Martin Peter Leth Sjunnesson, Falsled Kro:

Letpocherede østers med ‘gløgg’-vinaigrette, salte mandler og syltede rosiner.

Retten er til 10 personer.

Du skal bruge:

  • 10 østers
  • 1 dl rødvinseddike
  • 3 dl frugtig, sød rødvin
  • 1 knækket kardemommekapsel
  • 3 nelliker
  • 0,5 stjerneanis
  • 5 fennikelfrø
  • 8 sorte peberkorn
  • 3 dl god olivenolie
  • 1 appelsin
  • 30 hele mandler
  • lidt salt
  • 30 gode rosiner
  • 0,5 dl akvavit
  • 1 spsk. Hvidvinseddike
  • saft fra 0,5 citron

Tilberedning:

Lad først rødvinseddiken koge ind med krydderierne, til det er tykt som sirup. Tilsæt rødvinen og lad det koge ind en smule. Efter reducering, lad lagen trække 10 minutter, inden den sigtes og tilsættes olivenolie og citronsaft.

Overhæld rosinerne med akvavit, eddike og citronsaft og lad dem ligge i lagen til lige før servering.

Mandlerne halveres. Vand med lidt salt koges op, og mandlerne tilsættes og koger 4 minutter. Bag derefter mandlerne på 160 grader i 15 minutter og lad dem køle af.

Før servering åbnes alle østersene. Det overskydende østersvand hældes i en lille kasserolle.

Lun østersvandet op og tilsæt østersene. Sving dem i den lune lage i 30-40 sekunder.

Tag østersene op og læg dem tilbage i skallerne. Overhæld dem med en stor skefuld gløgg-vinaigrette, og garner toppen med akvavit-rosiner og halve salte mandler.

 En lun og varmende østersret og et rigtig godt nyt år!

Kommentarer