Samfund

Iværksætterlæger tager fedmesagen i egen hånd

Regerings nye Sundhedsaftale, der blev præsenteret fredag, lægger op til mere telemedicin og hjemmebehandlinger, men nævner ikke noget om overvægtsbehandling af voksne, som Sundhedsstyrelsen ellers mener er et alvorligt problem for folkesundheden. Medstart.dk blev lanceret i denne uge, og er en dansk online sundhedsklinik startet af to læger, som synes, danskerne mangler et seriøst lægetilbud til dem, der vil tabe sig, men ikke er klar til operation. De har arbejdet i snart et år for at sammensætte en pakkeløsning til vægttab som består af tre elementer:

  1. Medicinsk behandling udskrevet af danske læger, som står til rådighed og hjælper med at opnå den største effekt med færrest bivirkninger ved medicinen. Medicinen er af typen ”GLP-1 agonister” som øger mæthedsfornemmelsen og produceres af danske Novo Nordisk.
  2. Personlig coaching af en sundhedscoach, som sætter sig grundigt ind i borgerens liv og erfaringer. Sammen skræddersys en overskuelig plan for kost, fysisk aktivitet og søvn, som løbende revideres.
  3. App der samler det hele. Her kan borgeren videochatte din lægen og coachen, og følge vægttabet og andre sundhedsparametre. Det gør det sjovere og mere overskueligt at tabe sig.

Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at overvægt er et alvorligt problem for folkesundheden. Den danske befolknings gennemsnitsvægt stiger, og over 50% af den voksne danske befolkning er overvægtige. Samtidig er Sundhedsstyrelsen ikke ret ambitiøs når det kommer til konkrete tilbud. Ifølge deres forebyggelsesrapport om overvægt og det nye sundhedsudspil, er det eneste konkrete tilbud rettet mod voksne med moderat overvægt et kommunalt coachingforløb, som kun kan tilbydes efter lægelig henvisning og i særlige situationer.

De praktiserende læger har i forvejen meget at se til, og har ikke altid ressourcerne til at opstarte i medicinsk vægttabsbehandling, da dosis løbende skal justeres og dermed kræver flere konsultationer. De kan henvise til fedmeoperation, hvilket er et stort indgreb, og kun tilbydes til svært overvægtige under visse omstændigheder.

Den medicinske behandling virker, og kombineret med livsstilsændringerne, kan der opnås meget imponerende resultater, som gavner både borgeren og samfundet. Desværre har lægemiddelstyrelsen undtagelsesvist vurderet, at der ikke skal være tilskud til netop denne type medicin. Derfor må borgeren selv betale hele prisen for medicinen, med mindre de har en privat sundhedsforsikring, som for eksempel Sygeforsikring Danmark, hvilket er i skarp kontrast til regeringens ønske om at nedbringe uligheden i sundhed.

Medstart bringer borgeren i centrum og tilbyder en skræddersyet startplan, som takler vægten på flere måder. Det er ikke alle, som kan få medicinsk behandling, hvorfor Medstart laver en grundig helbredsanalyse med blodprøver inden opstart. Abonnementer kan fås til 695 kr pr måned, og på medstart.dk kan man booke en indledende og uforpligtende snak med en af lægerne.

Kommentarer