Samfund

Gør dyrevelfærd og rene råvarer til en del af juletraditionen

Kød fra grisen bidrager til mange juleretter. Den økologiske gris er den gris, som har mest plads og adgang til udearealer. Foto: Økologisk Landsforening.

Om få dage er juletiden over os med hygge omkring julebordet. Og særligt grisen leverer kød til julebordet. Du kan gøre en forskel for dyrevelfærd og miljø ved at vælge økologisk grisekød og økologiske råvarer som en del af familiens juletradition.

Flæskesteg, medister, sylte og leverpostej er bare nogle af de retter, som traditionelt er at finde på det klassiske danske julebord. Oveni det kommer et væld af grøntsager. Så hvorfor ikke bruge julen som anledning til at gøre en ekstra indsats for, at det, som familien spiser, bidrager til bedre dyrevelfærd og renere fødevarer?

Vidste du fx, at økologiske grise har adgang til det fri, samt tre en halv gang mere plads både ude og inde, som en ikke-økologisk gris og dobbelt så meget som en frilandsgris? Og vidste du, at økologiske grise er de eneste som ikke må fodres med gensplejset foder? Oveni det, er det heller ikke tilladt at fiksere den økologiske so i stalden eller halekupere de økologiske grise.

”I en tid, hvor mange mennesker prioriterer mindre men bedre kød, er det oplagt at tænke dyrevelfærd med ind i de valg, vi træffer. Mange danskere er optaget af dyrevelfærd, men er måske ikke klar over, at den økologiske gris er den gris, som har mest plads og adgang til udearealer,” siger Helle Bossen, der er chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

Også når det handler om andre råvarer til julebordet, er der en umiddelbar gevinst. Ikke mindst når det handler om at spare sig selv og familien for at indtage fødevarer, der indeholder rester af pesticider. For eksempel er der i 94 pct. af de ikke-økologiske appelsiner og klementiner fundet rester af pesticider.

”Det bedste råd, hvis man vil undgå pesticider, når man fx skal bruge appelsiner til gløgg eller giver børnene en klementin, er at gå efter de økologiske citrusfrugter,” anbefaler Helle Bossen og tilføjer, at DTU Fødevareinstituttet årligt finder pesticidrester i en lang række ikke-økologiske fødevarer fx i andre juleklassikere som æbler, kartofler og hvedemel, der alle ligger i top fem over de fødevarer, hvorfra danskerne får flest pesticidrester.

”Vi kan jo opfordre forbrugerne til at indføre en ny tradition i anledningen af julen. Nemlig at bidrage til både dyrevelfærd og beskyttelse af sundhed, miljø og drikkevand gennem de valg, som de træffer i supermarkedet.”

Hvis du vil læse mere om økologi, dyrevelfærd og rene fødevarer, kan du besøge https://xn--iloveko-u1a.dk/hvorfor-oekologi/dyrevelfaerd-i-det-fri/

Kommentarer