Samfund

2 ud af 3 mener, at der er for meget affald i naturen

Foto: Ditte Valente.

Der er en udbredt oplevelse af, at det flyder med affald i den danske natur, viser ny undersøgelse. I uge 13 går danskerne sammen om at rydde op.

En sammenkrøllet dåse i skovbunden og dynger af plastik på stranden er desværre intet særsyn. Mange steder i naturen flyder det med henkastet affald – i hvert fald hvis man spørger danskerne.

Ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening, oplever 64 procent af den voksne del af befolkningen, at der ligger for meget affald i naturen. Blot otte procent oplever intet eller næsten intet affald.

Tilsvarende mener 60 procent, at der ligger for meget affald i byområderne.

I Danmarks Naturfredningsforening genkender man billedet af, at affald ofte havner andre steder end i skraldespanden. Siden 2006 har foreningen hvert år afholdt en landsdækkende affaldsindsamling, og her er det ikke så lidt, der bliver fundet.

– Hvert år bliver vi desværre bekræftet i, at vi har et stort problem med henkastet affald, og rundtom i hele landet finder vi enorme mængder skrald, som er blevet tabt eller efterladt i naturen. Og det er alt lige fra engangsemballager og cigaretskod til rustne knallerter og bunker af byggeaffald – ting og sager, der alle har det til fælles, at de ikke hører til i naturen, siger Charlotte Juul, projektleder for Affaldsindsamlingen.

Sidste år deltog op mod 185.000 børn og voksne i Affaldsindsamlingen. På en enkelt uge samlede de mere end 167 ton affald – heriblandt 120.000 stykker takeaway-emballage, 52.000 engangsmundbind og 87.000 dåser.

Affaldet påvirker os

Den nye undersøgelse viser også, at det henkastede affald går mange af os på. For eksempel svarer godt halvdelen af de adspurgte, at de bliver kede af det, når der ligger affald i naturen.

Og det er ikke kun humøret, det går ud over. Knap hver tredje svarer, at affaldet forringer naturoplevelsen.

En stor del bliver dog også påvirket til at handle. Ifølge undersøgelsen får mere end hver fjerde lyst til selv at gøre noget ved problemet, når de tænker på, at der ligger affald i naturen. Og faktisk svarer hver tredje, at de altid eller for det meste samler affald op, når de ser det ligge og flyde.

Danmarks Naturfredningsforening oplever også stor interesse for at komme naturen til undsætning.

– Selvom det er trist, at det overhovedet skal være nødvendigt at samle affald i naturen, er det dejligt at mærke det enorme engagement, vi hvert år oplever, når danskerne går sammen om at gøre en forskel for naturen. Der er virkelig mange, der har lyst til at give naturen og lokalområdet en kærlig hånd – både foreninger, virksomheder, skoler, dagtilbud og ikke mindst private danskere. Vi håber på stor opbakning igen i år, så vi kan få luget ud i alt det skrald, der ligger derude, og så vi sammen kan sende et klart signal om, at affald ikke hører til i naturen, siger Charlotte Juul.

Samler affald i uge 13

Årets udgave af Affaldsindsamlingen løber af stablen i uge 13. Fra d. 28. marts til 3. april kan man således deltage i den landsdækkende forårsrengøring af den danske natur.

På www.affaldsindsamlingen.dk kan man allerede nu oprette sin egen indsamling og invitere naboerne, kollegerne eller hele byen med ud at samle affald. Opretter man en indsamling inden d. 15. marts, modtager man en gratis indsamlingspakke med bl.a. affaldssække. 

Man kan dog også være med uden at oprette en affaldsindsamling selv. På hjemmesiden kan man finde offentlige indsamlinger i hele landet. Hjemmesiden bliver løbende opdateret med nye indsamlinger.

Kommentarer